Gekookte kikkers

Ooit las ik een interview met een verloskundige die niet had gezien dat haar eigen tienerdochter zwanger was. Pas heel laat in de zwangerschap kwamen ze er achter. Deze verloskundige vroeg zich af: “Hoe is het toch mogelijk dat ik met al mijn deskundigheid gemist heb wat er met mijn dochter aan de hand was?”

De laatste tijd voel ik me net zo.

Mijn dochter is overspannen. Ik weet best veel over overspannenheid en burn-out. Ik ken de symptomen, weet wat je er tegen kunt doen. Ik coach mensen met burn-out! En toch is nu mijn dochter overspannen.


Alle posts over burn-out en overspannenheid


Zag ik de symptomen? Jawel. Zeker. Achteraf zie ik ze zelfs heel duidelijk. Maar als je er in zit, gaat het geleidelijk. En dus grijp je te laat in, als het kwaad al is geschied.

Het gekookte kikker verhaal.

Eigenlijk zijn er heel veel momenten in ons leven waarop we ons als een gekookte kikker gedragen. Als veranderingen plotseling zouden optreden zouden we onmiddellijk zien dat er iets mis gaat. Maar omdat het langzaam gaat, laten we het gebeuren. We merken het niet als de grens wordt overschreden omdat het zo langzaam gaat.

  • Een vrouw die zich op een afschuwelijke, denigrerende manier door haar vriend laat behandelen.
  • Een man die in een huwelijk blijft waarin hij niet zichzelf kan zijn.
  • Een vrouw die steeds meer activiteiten afzegt omdat haar fysieke pijn steeds erger wordt maar die niet naar de dokter gaat.
  • Een man die steeds minder naar buiten gaat omdat hij last heeft van angsten.

In coachingsgesprekken komen we regelmatig een gekookte kikker tegen. Soms is het een verhelderende ontdekking, soms een bron van grote woede en verdriet.

Mijn eigen gekookte kikkers zie ik natuurlijk niet. Zo gaat dat met gekookte kikkers.

Maar ondertussen heb ik wel geleerd wat de remedie is. De oplossing ligt in de mensen om je heen. De vriendin die zegt: “Hester, zo futloos heb ik je nog nooit gezien. Weet je zeker dat het goed gaat?” De collega die zegt: “Ik zou zulk gedrag echt niet accepteren als ik jou was.”

De mensen om mij heen helpen me om te zien wat er in mijn eigen leven gebeurt.

Werkt dat bij jou ook zo? Geef jij de mensen om je heen de mogelijkheid om je te helpen bij het ontdekken van je eigen gekookte kikkers? Ze kunnen dat alleen doen als je eerlijk laat zien hoe het met je gaat. Als je contact blijft zoeken en als je vertelt dat je last hebt van dingen, twijfelt over bepaalde zaken, baalt van hoe iets loopt. Een coach kan je daar natuurlijk ook heel goed mee helpen.

Burn-out

Nog even over die burn-out van mijn dochter. Ze is niet de enige. 16,6% van de werkenden tussen de 25 en 35 jaar krijgt een burn-out tegenwoordig (Bron: CBS). 1 op de 6! Wij doen als maatschappij echt iets fout met onze jonge mensen.

Wil je een goed boek lezen over burn-out? Carien Karsten schreef “Omgaan met burn-out”. Ze schreef ook een goed boek over angst.

In onderstaand interview legt Simon Sinek uit hoe hij denkt dat het kan dat zo veel jonge mensen een burnout krijgen..


Alle posts over burn-out en overspannenheid op deze website: