Er loopt een traan over haar wang.
We hadden het er over wat ze allemaal moet. Ze zegt het ook voortdurend: “Ik moet”.
Woorden zijn belangrijk, heb ik haar net uitgelegd. Het voelt heel anders als je “Ik wil” zegt dan “Ik moet”. Als je het steeds over moeten hebt, lijkt het alsof je leven niet meer van jou is. De tranen komen omdat ze het inderdaad precies zo voelt. Het lijkt wel alsof haar leven niet meer van haar is en ze houdt het niet meer vol.
Alle blogs over waarom het lastig is om te doen wat je wilt:
- Perfectionisme
- Kleine handleiding vermoeidheid
- Multitasking
- Uitstelgedrag. Het geheim van discipline
- Over discipline. De M&M’s test
- Stress en uitstelgedrag op Hesterhelpt.nl
Zeg jij ook zo vaak “Ik moet”?
In coaching sessies let ik heel scherp op of iemand “Ik moet” zegt en als het te veel gebeurt, vraag ik ernaar. Soms is het een gewoonte en kan iemand moeiteloos alle “Ik moet” vervangen door “Ik wil” maar vaak wijst te veel gebruik van “Ik moet” op een gevoel van onvrede. “Ik moet” betekent vaak: “Ik wil het niet maar ik geloof niet dat ik er verandering in kan brengen.”.
Misschien heb jij ook wel het gevoel dat je vooral dingen moet?
Je moet (van jezelf):
- De hond uitlaten
- Belastingaangifte doen
- Verhuizen
- Koken
- Op vakantie
- Naar je werk
- De administratie wegwerken
- De auto naar de garage brengen
- Bij je ouders op bezoek
- Doorgaan terwijl het helemaal niet fijn is
- Een goede moeder zijn
- Door iedereen aardig gevonden worden
- Het allemaal heel goed doen
- Alles aankunnen
- Nog maar een keer aan je relatie werken
- Voor je zieke zus zorgen
- Genieten
Nou ja, de lijst is eindeloos.
Moeten is een molensteen om je nek
Als je steeds tegen jezelf zegt dat je dingen moet, heb je al snel het gevoel dat je leven niet meer van jou is. Je geniet er niet meer van. Je voelt je overweldigd en overspannen.
“Moeten” betekent dat je door iets of iemand wordt gedwongen om iets te doen. Als je er goed over nadenkt komt dat maar zelden voor. Bijna altijd heb je een keuze.
Je kunt iets doen of je kunt het niet doen.
Alle dingen op de lijst hierboven kun je doen óf je kunt ze niet doen. Natuurlijk zijn de uitkomsten anders als je het wel doet dan als je het niet doet. Maar de keuze heb je.
Het is goed om je er bewust van te zijn dat je meestal een keuze hebt. Keuzes maak je door je af te vragen wat je wilt.
“Ik wil” geeft je de vrijheid om te kiezen en te veranderen
Probeer het maar eens, probeer elke keer “Ik wil” te zeggen in plaats van “Ik moet”.
- “Ik wil nog stofzuigen,”
- “Ik wil overwerken,”
- “Ik wil vroeg opstaan,”
- “Ik wil met de hond wandelen.”
- “Ik wil meer aandacht besteden aan mijn relatie.”
Misschien zijn er wel dingen bij waarvan je voelt: maar dat wil ik helemaal niet! Dat is dan een belangrijk signaal. Je wilt iets niet waarom doe je het dan toch?
Het allergrootste voordeel van nooit meer “Ik moet” zeggen
“Ik moet” geeft altijd spanning, soms heel veel spanning. Wie gespannen is, kan niet nadenken. Je blijft vanuit je stress doorgaan met wat je deed.
Als je “Ik wil zegt” in plaats van “Ik moet” kun je er dus achter komen dat je iets niet wilt doen. Zodra je eerlijk tegen jezelf gezegd hebt dat je iets niet wilt, is heel veel spanning er af. Je kunt weer denken. Je kunt creatieve oplossingen zoeken en vinden.
Je kunt nadenken over:
- Hoe acceptabel de consequenties zijn als je er voor kiest iets niet te doen.
- Of er andere mogelijkheden zijn om het resultaat te bereiken.
- Of een beloning voor jezelf het aantrekkelijker zou maken om iets te doen wat je niet zo leuk vindt.
Een veelvoorkomend misverstand over alleen nog doen wat je wilt
“Lekker verwend is dat! Alleen maar doen waar je zin in hebt!” Dacht jij dat ook? Maar zo werkt het niet. Het gaat om wat je belangrijk vindt niet om waar je nu op dit moment het meeste zin in hebt. Vanuit een zucht naar comfortabelheid kun je verstrikt raken in een leven waarin je heel weinig doet of alleen de dingen doet die je een snelle dopaminestoot opleveren zoals gamen, eten, porno kijken of gokken.
Je doet dan wat op ieder moment het gemakkelijkste of het aantrekkelijkste is maar je doet niet wat je het belangrijkste vindt. Je bent niet tevreden met je leven en zegt waarschijnlijk regelmatig: “Ik moet veranderen.”.
Ook als je “Ik wil” zegt, doe je best veel dingen die je niet super leuk vindt.
Een simpel voorbeeld uit mijn eigen leven: Wij hebben op dit moment drie honden en twee katten en ze verharen allemaal. Elke dag stofzuig ik het hele huis.
Vind ik dat leuk? Nee.
Moet ik dat? Nee.
Wil ik dat? Ja.
Ik vind het belangrijk dat we niet tot onze knieën in het hondenhaar staan dus stofzuig ik. Het is niet per se een leuke klus maar ik wil het wel.
Weet wat je belangrijk vindt en leef daar naar
Heb jij het gevoel dat je geen controle meer hebt over wat er in je leven gebeurd? Niet zozeer doordat er rampen gebeuren maar doordat het leven van alledag te veeleisend en te zwaar is geworden? Dan is het tijd om je heel bewust te worden van de vraag: “Wat wil ik?”.
Alleen als je weet wat je wilt, kun je je leven zo inrichten dat de dingen die je echt belangrijk vindt voldoende tijd en ruimte krijgen. Als je steeds maar van alles moet, gaan de jaren voorbij zonder dat je hebt toegewerkt naar wat je echt belangrijk vindt.
Weten wat je belangrijk vindt in je leven en daar naar handelen is gewoonte nr 2 in Covey’s boek “The 7 habits of highly successful people” Hij noemt het “beginnen met het doel in gedachten”. Als je weet wat je belangrijk vindt, kun je er voor zorgen dat je acties bijdragen aan het bereiken van je doel. Als je steeds maar dingen doet omdat je ze “moet” doen, kun je heel ver weg raken van wat jij belangrijk vindt.
Het boek is al best oud maar nog steeds bevat het heel goede adviezen. Als je het nog niet gelezen hebt, raad ik je aan dat nu te gaan doen. De link gaat naar Bol. Je kunt het natuurlijk ook via lees- en luisterapps vinden of in de bibliotheek.
Alle posts over burn-out en overspannenheid op deze website:
- Startpagina Burn-out
- Kleine handleiding vermoeidheid
- Ben ik in de val van een burn-out gelopen? Symptomen
- Heb jij het gevoel dat je leven niet meer van jou is?
- Gekookte kikkers (over overspannenheid bij jonge mensen)
- De balans tussen werk en de rest van je leven
- Uitstelgedrag of overspannen