Hoera PCC

PCC ICF logo Professional Certified Coach International coach federation

Ik ben zo blij!

Sinds 22 november 2018 mag ik mij PCC noemen.

PCC staat voor Professional Certified Coach. Het tweede niveau van certificering dat je als coach kunt behalen bij de International Coach Federation.

Waarom is dat belangrijk voor jou als cliënt?

Iedereen mag zich coach noemen. Iedereen doet dat ook. Er zijn duizenden coaches in Nederland.

Als je een coach zoekt, is dat ontzettend verwarrend.

  • Hoe weet je wat deze coach kan?
  • Is hij of zij goed?
  • Ben je veilig bij deze coach of loop je het risico er nog verdrietiger en meer in de war vandaan te komen?

Je kunt meer informatie krijgen door te kijken of een coach is aangesloten bij een organisatie voor coaches en een keurmerk of certificering van die organisatie heeft. Natuurlijk moet je dan ook even kijken wat de eisen zijn die worden gesteld aan het verkrijgen van dat keurmerk of certificaat.

International Coach Federation stelt hoge eisen

Coaches die kwaliteit echt belangrijk vinden en niet bang zijn om zich te laten beoordelen op de kwaliteit van hun coaching kunnen zich laten certificeren bij de International Coach Federation (ICF).

De eisen van ICF zijn hoog:

  • Je hebt met goed gevolg een coachopleiding afgerond die door ICF is getoetst en goedgekeurd. De opleiding moet tenminste 125 uur beslaan. De mijne was langer.
  • Je hebt een opname van een echte sessie met een echte cliënt overlegd die is beoordeeld als op het juiste niveau.
  • Een online-examen om te toetsen of je de manier van coachen die ICF voorstaat en de ethische principes goed begrijpt. Ik ben geslaagd met 86% goed.
  • Je voldoet aan de eisen met betrekking tot het aantal uren ervaring. Er zijn drie niveaus. Voor ieder volgend niveau heb je een hoger aantal uren coachingservaring nodig. Uren die je moet kunnen aantonen.
    • Voor ACC, (wat ik de afgelopen 3 jaar was) heb je tenminste 100 uur ervaring nodig vanaf je opleiding.
    • Voor PCC, wat ik nu dus ben, tenminste 500 uur.
    • Het hoogste niveau, MCC, is voor de echte diehards die meer dan 2500 uur ervaring kunnen laten zien.
  • Elke 3 jaar moet je verlengen en dat kan alleen als je kunt aantonen dat je voldoende bijscholing hebt gevolgd.

Ik ben blij!

Je begrijp nu vast al waarom ik zo blij ben met het predicaat PCC. De afgelopen maanden heb ik heel hard gewerkt om de 500 uur vol te krijgen. Per 1 januari had ik anders ACC moeten verlengen en dat wilde ik echt niet.

In de eerste plaats een hartelijk dank aan alle cliënten die het vertrouwen hebben gehad zich door mij te laten coachen! Zonder jullie aanwezigheid en vertrouwen was het nooit gelukt.

In de tweede plaats een hartelijk dank aan Hermione Tomson. Hermione was ook hard aan het werk om van ACC naar PCC gegaan. Wij hebben elkaar daarin gesteund door elke twee weken met elkaar te bespreken hoe we er voor stonden en wat we die week gingen doen om succes te hebben. Accountability en gelegenheid om uit te zoeken hoe je met je uitdagingen omgaat. Mooie coaching van twee coaches onderling! Juist als coach weet je hoeveel profijt je van coaching kunt hebben. Dank je wel Hermione.