Op deze website vind je interviews met succesvolle volwassenen met adhd. Ik kan je coachen om beter met je ADHD om te gaan.

Informatie over ADHD kort en krachtig

Er is zoveel informatie over ADHD te vinden dat je algauw door de bomen het bos niet meer ziet. Zoek maar eens op Google. Je krijgt meer dan 52 miljoen zoekresultaten. Om het jou gemakkelijker te maken, vind je op deze pagina mijn favorieten: de boeken, websites, youtubefilmpjes en apps die ik zelf erg goed vind of die in de interviews werden aangeraden.

Klik op de link als je snel naar een bepaald onderwerp wilt doorscrollen.

Algemene informatie over ADHD
Informaties over thema’s

Russel Barkley: become an expert

Als je wilt leren over ADHD kun je eigenlijk niet om Russel Barkley heen. Hij is een van de weinige schrijvers over ADHD die een gedegen wetenschappelijke basis heeft en zijn wetenschappelijke kennis op een toegankelijke manier beschikbaar stelt aan ons leken.

Barkley geeft twee belangrijke adviezen aan iedereen die met ADHD te maken heeft. Het ene is: wordt een deskundige. Zorg dat je alles te weten komt wat er te weten valt. Het andere is: voer regie, neem de leiding. Om je hierbij te helpen geeft hij heel veel informatie, online en in boeken.

Je kunt Barkley vinden op YouTube. Deze presentatie (die bijna drie uur duurt!) is mijn favoriet: The 30 essential ideas every parent needs to know.

Wil je een iets nieuwere presentatie kijk dan eens op de website van de University of North Carolina. Klik op de linkjes “View part 1” etc. Je kunt daar ook de powerpoint downloaden. Zeer de moeite waard!

Barkley heeft ook een site waarop hij online lectures aanbiedt. Gratis! De lectures voor parents zijn toegankelijk en heel geschikt als je net begonnen bent met je kennis over ADHD eigen te maken. Als je er al het een en ander van af weet, zijn de lectures voor professionals ook goed te volgen.

Barkley schreef een aantal basisboeken over ADHD waarvan er hier twee worden behandeld.

Diagnose ADHD, complete gids voor ouders en hulpverleners

Van Russel Barkley

In lijn met het adagium: “become an expert, take charge of ADHD” streeft dit boek voor ouders van kinderen met ADHD er naar volledig te zijn. De Nederlandse versie heeft meer dan 300 volbedrukte pagina’s. Het eerste deel gaat over wat ADHD nou eigenlijk is., deel 2 over het onderzoek en de diagnose, deel 3 behandelt hoe te leren leven met ADHD en deel 4 gaat over medicatie. Door het boek heen vind je beschrijvingen hoe het is om de ouders te zijn van een kind met ADHD. Kortom dit is je basisboek als je net begint met je in te lezen over ADHD.

Via onderstaande link kun je het boek bestellen bij Bol.com in de Nederlandse of Engelstalige versie.

Diagnose ADHD via Bol.com.

Taking charge of ADHD via Bol.com.

Volwassen ADHD, een praktisch programma in vijf stappen

Van Russel Barkley

In vijf stappen neemt Barkley je mee vanaf het punt waarop je je als volwassene begint af te vragen of je misschien ADHD hebt naar de aanpassingen in je leven die het allemaal wat gemakkelijker maken. Het boek staat vol met adviezen om greep te krijgen op die aspecten van je leven die je zo gemakkelijk ontglippen als je ADHD hebt, bijvoorbeeld als je teveel geld uitgeeft of het heel moeilijk vindt om iets af te maken. Er wordt ook ingegaan op welke banen geschikter zijn voor mensen met ADHD en er worden veel tips gegeven om op een goede manier door je opleiding heen te komen. Het is een goed boek met heel, heel veel goede tips.

Er valt eigenlijk maar één kritische aantekening bij te maken en dat is dat het niet zo gemakkelijk is om je leven te veranderen vanuit een boek. Misschien heb je daar begeleiding van een echte persoon bij nodig waarmee je samen kunt uitzoeken wat jij nodig hebt en wat voor jou werkt.

Via onderstaande link kun je het boek bestellen bij Bol.com.
Volwassen ADHD via Bol.com.

Additudemag.com

Deze Amerikaanse website staat barstensvol alle mogelijk informatie over ADHD. Ik denk dat je een hele dag kunt lezen daar en dan nog niet alles hebt gezien. Ik ga op deze site dan ook niet proberen zoveel informatie te verzamelen maar verwijs je met alle plezier door.

Diagnose en medicatie

Misdiagnosis and dual diagnoses of Gifted Children and Adults

Van James T. Webb e.a.

Als je je afvraagt of die ADHD diagnose wel terecht is of dat je eigenlijk een verkeerd begrepen hoogbegaafde bent, dan is dit een interessant boek om te lezen. De auteurs stellen in hoofdstuk 2 dat 50% van de hoogbegaafde kinderen met een ADHD-diagnose, die diagnose ten onrechte heeft gekregen. In de andere hoofdstukken komen andere diagnoses aan de orde. Het boek lijkt een solide wetenschappelijke basis te hebben.Via onderstaande link kun je het boek bestellen bij Bol.com.

Misdiagnosis and Dual Diagnoses of Gifted Children via Bol.com.

ADHD en school

ADHD heeft grote invloed op je school carrière. In de ervaringsverhalen op deze website komt dat steeds weer aan de orde. Milan Koole en Blaine Krom schreven voor hun profielwerkstuk een folder voor leraren. De folder geeft een kort en duidelijk overzicht van wat een leerkracht zoals merkt en niet merkt van ADHD in een leerling. Ook komt aan bod wat een leraar kan doen om te helpen.

Download hier de folder: ADHD op school- Hulpmiddelen voor leerlingen

Praktische informatie over opruimen en organiseren

In de eerste plaats vind je veel informatie over opruimen en organiseren met ADHD op Hesterhelpt mijn website over ontspannen huishouden

ADD-friendly ways to organize your life

van Judith Kolberg

Als je zelf ADHD hebt, zul je aan dit boek alleen niet genoeg hebben om meer structuur in je huishouden te brengen. Maar het kan je wel helpen om in te zien dat er meer manier zijn om in te richten en op te ruimen en dat je altijd die manier moet kiezen die het beste bij JOU past. Het boek biedt inspiratie voor oplossingen die jou zouden kunnen helpen.  Via onderstaande link kun je het boek bestellen bij Bol.com in het Nederlands of in de Engelstalige versie.

Opgeruimd Leven met ADHD via Bol.com.
ADD friendly ways to organize your life via Bol.com.

Organizing for the Creative Person

van Dorothy Lehmkuhl en Dolores Cotter Lamping

Dit boek maakt een onderscheid tussen mensen die left-brained (ofwel van nature gestructureerd) en right-brained ( van nature creatief en chaotisch) zijn. Het schijnt overigens dat dat onderscheid wetenschappelijk gezien niet bestaat. Het is toch een goed boek omdat het je laat nadenken over hoe je zelf in elkaar zit en welk soort problemen en oplossingen bij jouw type past. Wederom een goed boek omdat het je helpt jezelf te accepteren zoals je bent en oplossingen te vinden die bij jou zouden kunnen passen. Via onderstaande link kun je het boek bestellen bij Bol.com

Organizing for the creative person via Bol.com

 

Tot slot:

Bij ieder boek staat een link naar Bol.com. Dit is bedoeld als service. Mocht je het boek snel willen bestellen dan kun je het hier vinden. Als jij ze liever bij de boekhandel op de hoek haalt of ze ergens tweedehands op de kop weet te tikken, des te beter! Ik krijg 4% commissie voor elke verkoop via een van deze linken. Je begrijpt dat het mij er niet om gaat er aan te verdienen maar om je te helpen snel de weg naar deze boeken te vinden. Ik vind het vooral belangrijk dat je ze leest omdat ze je zullen helpen!