Interview Karin over leven met ADHD

Voorstellen

Karin is een jonge vrouw van 28. Ze is reteslim, inmiddels met haar tweede universitaire studie bezig naast een fulltime baan in de financiële sector. Haar belangrijkste kenmerk is misschien wel dat ze heel actief is. Ze leest veel boeken, is lid van 2 politieke partijen, werkte al fulltime tijdens haar studie en studeert nu naast een fulltime baan. Karin praat op op mitrailleursnelheid. Tijdens het inteview drinkt ze 2 liter thee zodat ze regelmatig even op kan staan om naar het toilet te gaan. Ik vind haar erg leuk en zie een grote toekomst voor haar weggelegd.

Haar IQ is een paar jaar geleden bepaald op 141. De diagnose ADHD is drie jaar geleden gesteld.


Alle posts over ADHD op deze website


Hoe ervaar je ADHD?

Mijn zelfvertrouwen is nul. Ik ben me er altijd heel erg van bewust hoe ik overkom. Ik was een pittig kind, niet gemiddeld. Mijn moeder vond dat moeilijk. Ze vond mijn nichtje leuker en zei dat ook.

Dit zijn de dingen waaraan ik merk dat ik ADHD heb:

 • stuiterbal als ik zenuwachtig ben
 • chaoot
 • heel veel energie
 • spring in het veld
 • 10 x hetzelfde vertellen tegen mijn vriend
 • extravert
 • snel schakelen
 • niet veel dingen afmaken
 • tics hebben
 • impulsief zijn
 • te veel geld uitgeven
 • heel heftig zijn
 • wispelturig zijn
 • slordig zijn
 • slechte fijne motoriek want geen geduld voor
 • niet tegen harde geluiden kunnen
 • heel bang zijn voor honden en afgronden
 • zien wat anderen niet zien

ADHD’ers zouden heel goede spionnen zijn. Ik hoor alles even hard. In een restaurant hoor ik het gesprek aan mijn tafel maar ook de gesprekken aan de tafels om ons heen. Ik kan hele gesprekken afluisteren.”

Hoe heb je met ADHD om leren gaan?

“Mijn vriend kan niet tegen chaos. Hij had ook last van mijn impulsiviteit en mijn zomaar kwaad worden. Hij had er echt last van en daarom ben ik gaan uitzoeken of ik ADHD had.

Ik heb eerst Concerta geprobeerd. Daar werd ik heel depressief van en kreeg zelfmoordgedachten. Mijn vriend heeft ze door de wc gespoeld. Ik heb dexamphetamine gebruikt maar daar kon ik niet van slapen. Nu gebruik ik Ritalin. Door de week 3x 10 mg en in de weekenden 3 x 5 mg. Als ik te veel Ritalin slik, voel ik me niet mezelf. Dan krijg ik last van hyperfocus en emoties zwakken af. Bovendien verlies ik het vermogen om te associëren, terwijl dat juist mijn grote kracht is.

In de vakanties slik ik bijna nooit. Ik word zonder medicatie veel blijer van dingen. Bovendien heb ik veel meer zin om nieuwe dingen te doen door de grotere impulsiviteit.

Deze dosering Ritalin is goed. Ik heb minder driftbuien. Ik kan rustiger blijven als iets niet lukt of als mijn vriend boos wordt. Het huis is minder een zooi. Ik vergeet niet het vuilnis aan de straat te zetten. De koelkast ziet er beter uit. Ik eet gezonder omdat ik minder gemakzuchtig ben met eten.

Ik kan dingen afmaken, die lange vergadering uitzitten, mensen uit laten praten. Ik hoor nog steeds alles maar hoef niet overal op te letten. Ik heb meer rust om naar anderen te kijken en hun lichaamstaal te zien. Ik rij beter auto en kan beter tegen de drukte van de stad. In uitdagende situaties hou ik beter het overzicht. Ik stort me er minder in.

Ook met Ritalin blijven er genoeg uitdagingen over waar ik een oplossing voor moet vinden. Ik heb bijvoorbeeld een gat in mijn hand. Mijn vriend ziet nu al mijn rekeningen en ik heb de creditcard weg gedaan maar het blijft moeilijk.

Toen de diagnose net gesteld was, door Busy People in Amsterdam, kreeg ik daar begeleiding. Nu doet de huisarts de recepten en krijg ik geen begeleiding meer. Ik zou dat eigenlijk nog wel willen. Ik heb behoefte aan begeleiding die gericht is op succes en falen (zoals het niet met geld kunnen omgaan). Ik wil vooral inzicht krijgen in de achterliggende processen. Aan trucjes heb ik niet zo veel. De persoon maakt ook veel uit. Het moet iemand zijn die slim genoeg is en die overwicht heeft. De jonge grietjes die je vaak bij instanties tegenkomt, daar geef ik me niet aan bloot.”

Wat was het effect van ADHD op je schoolcarrière?

“Na de basisschool ben ik naar het VWO gegaan. Ik deed 2 profielen met nog een extra vak ernaast. Ik had grote behoefte om te bewegen dus ik sportte vijf keer in de week.

Na het VWO ben ik bedrijfseconomie gaan studeren. Ik ben direct ook gaan werken in een normale baan naast mijn studie. Ik ben nu ook weer met een studie bezig naast mijn werk. Ik studeer voor registeraccountant.

Er was op school veel onbegrip. Ze vonden me niet slim genoeg vanwege mijn gedrag. Ik mocht geen Latijn en Grieks doen want daarvoor had ik een 8 of hoger moeten staan gemiddeld.

Als ik op school al Ritalin had geslikt had ik misschien een klas over kunnen slaan ipv bijna te blijven zitten in 4 vwo. Verder heb ik niet echt moeite met leren. Ik snap dingen snel en kan heel snel lezen, 300 woorden per minuut.”

Wat merk je van ADHD op het werk?

“Voor mijn werk is medicatie wel belangrijk.

Ik kan zonder medicatie met gemak 20 uur per week internetten omdat het werk gewoon niet genoeg is om 40 uur te vullen. Ik werk heel snel. Dat kan ik ook met medicatie. Maar als ik bijv 20 mg neem niet meer. Dan word ik te langzaam. Ik kan heel snel lezen maar dat lukt niet meer als ik teveel medicatie neem.

Ik ben bang dat mensen vaak het gevoel krijgen dat ik ze dom vind doordat ik zo snel doorheb waar ze mee bezig zijn. Medicatie helpt hierbij. Zonder medicatie val ik mensen in de rede. Met medicatie kan ik mensen laten uitpraten, niet zeggen dat ik het al weet. Ik krijg meer gedaan omdat ik rustiger ben en de planning beter is.

Ik haat kantoortuinen/flexwerken. Dat is echt niet geschikt voor ADHD’ers want het leidt veel te veel af.”

Welk effect heeft ADHD op relaties?

“Ik heb een klein clubje van 5 of 6 vaste vrienden en verder veel wisselende vrienden. Veel van mijn vrienden zijn ook hoogbegaafd of ADHD. Ik verwacht niet dat het op het gebied van vrienden verschil had gemaakt als ik eerder ritalin was gaan slikken.”

Persoonlijkheidstype

In de MBTI ben ik of ENTP (Extravert, Intuitive, Thinking, Percieving) of ENTJ ((Extravert, Intuitive, Thinking, Judging) hangt er vanaf wanneer ik de test doe.

In de kleurentesten ben ik rood, geel en blauw. Ik weet dat dat officieel niet kan maar het is toch zo.


Lees verder:

Interview over leven met ADHD met André (54) Caroline (48), Janne (30), Jenny (45), Karin (28), Marijke (37), Sandra (38), Willem (31).

Hoe kan coaching je helpen met ADHD

Wordt zelf een deskundige. Links naar externe informatie over ADHD