Interview Willem over leven met ADHD

Voorstellen

Willem is een man van 31. Hij heeft ADD en neemt Ritalin naar behoefte. Als afstudeeropdracht heeft hij een eigen bedrijf opgericht waar hij nog steeds de kost mee verdient. Aan Willem vallen drie dingen op: hij is erg gemakkelijk om mee te praten, hij is erg goed in het bedenken van concepten en belevenissen en hij heeft een positieve insteek. Bij nader inzien heeft Willem net zo veel moeite gehad met school als in andere interviews naar voren komt maar hij benoemt het anders. Hij was goed in de kern van de opleiding en alles waar hij niet goed in was, daar heeft hij een manier omheen gevonden.
Willem heeft de IQ-test van Mensa gedaan en daarop 145+ gescoord.


Alle posts over ADHD op deze website


Welk effect heeft ADD op jouw leven?

“Ik denk dat je als je hoogbegaafd bent, boven de symptomen kunt staan. Mijn ADD valt anderen niet zo op. Als ik iets geks verzin dan ga ik het gewoon doen. ADD is moeite hebben met concentreren. Als ik iets heel interessant vind, kom ik juist in een hyperfocus. Dan kan ik een week lang met één ding bezig zijn en me er juist heel goed op concentreren. Andere dingen vergeet ik dan weer.
Mijn hele leven al vind ik alles leuk maar maak ik zelden iets af. Ik had als puber brommertjes die ik wilde opknappen. Op het laatst stonden er een heleboel brommertjes in de schuur maar het kwam er nooit van om het af te maken.

Er is bij mij nooit een officiële diagnose gesteld. Mijn oma, oom en neefje hebben wel een diagnose en gebruiken Ritalin. Ik had dezelfde symptomen en heb enkele jaren geleden Ritalin van mijn oom geprobeerd. Dat hielp heel goed. De huisarts heeft er toen in toegestemd Ritalin voor te schrijven.
Met medicatie kan ik me veel beter concentreren. Ik gebruik Ritalin als ik saaie en rechtlijnige klussen moet doen. Als zelfstandige heb je daar nogal wat van, zoals de administratie.

Mijn sterke kanten zijn dat ik heel creatief ben en goed met anderen overweg kan. Met die eigenschappen verdien ik mijn geld. Als ik Ritalin gebruik ben ik veel minder creatief. Alleen om die reden wil ik al niet continu Ritalin gebruiken. Ik heb het ook niet nodig. Al zou ik eigenlijk wel vaker Ritalin moeten nemen dan ik nu doe. Soms denk ik dat ik een klus wel zonder kan en dan is het toch ingewikkelder dan ik dacht om het zonder medicatie goed af te ronden. Het zou beter zijn als ik daarin wat eerlijker naar mezelf zou zijn.
Ik heb ondertussen geleerd om mijn ongeduld niet te laten blijken. Bij een klant bijvoorbeeld die heel uitvoerig gaat uitleggen wat het probleem is, heb ik al snel de neiging om te zeggen: ”Hou maar op ik snap het al.” Inmiddels heb ik het geduld om zo’n klant aan te horen.”

Vertel eens over je schoolcarrière en je werk?

Op de middelbare school werd ik erg gepest. Halverwege ben ik overgestapt naar de vrije school. Daar was ik beter op mijn plek. Op de vrije school kon ik mijn van-hot-naar-her-talent beter kwijt.  Ik was vaak te laat met inleveren van verslagen en zo, maar het was wel altijd goed. Je kon toen geen eindexamen doen op de vrije school daarom heb ik in het volwassenenonderwijs eindexamen gedaan. Toen ik de eind-examens inging stond ik gemiddeld voor alle vakken een vijf. Ik ging er heel ontspannen naar toe omdat ik verwachtte het toch niet te halen. Voor wiskunde, natuurkunde en scheikunde scoorde ik op het eindexamen tussen de 9,2 en 9,7!

Daarna heb ik even bij bouwkunde gekeken maar dat lag me niet zo. Ik ben naar de Hogeschool voor de Kunsten gegaan, richting Event-management. Ik heb fantastische stages gelopen en geweldige dingen gemaakt. Ik kan heel goed dingen maken en mensen een fantastische beleving bieden. De meer standaard studievaardigheden bezat ik niet zo.
Van die fantastische stages waar ik geweldige producties had gedaan, moest je bijvoorbeeld een eindverslag maken. Dat kon ik niet. Gelukkig vond ik meestal wel een weg om de regels heen. Soms hield iemand ontzettend vast aan de regeltjes. Voor een taal kreeg ik steeds weer een dikke onvoldoende voor hetzelfde tentamen. Je moest grammatica-regels toepassen op een invulformulier. Dat kan ik niet. De docent van dat vak had geen enkel begrip en bleef me gewoon een 1 geven, steeds weer. Uiteindelijk heb ik het met een trucje geregeld. Op het moment zelf vond ik dat heel rot. Maar achteraf is het minder belangrijk. Voor de hoofdvakken had ik wel altijd goede cijfers. Ik kan goed mijn schouders ophalen. Het meeste lukt me wel.

Ik ben handig in de omgang met mensen en daar heb ik veel gebruik van gemaakt tijdens mijn studie om er mee weg te komen dat ik sommige dingen niet deed of niet kon of te laat af had. Ik heb mijzelf min of meer de studie door onderhandeld.

Als afstudeeropdracht heb ik mijn bedrijf opgericht. In de tweede week hadden we al zo’n grote klus binnen gehaald dat we ons afstuderen moesten uitstellen. Het bedrijf bestaat nu bijna tien jaar. Wat we doen evolueert. We maken belevenissen voor mensen. Alles wat je maakt, moet verwerkt zijn in een concept. Ik wil altijd dingen doen waar ik zelf ook het nut van inzie.


Lees verder:

Interview over leven met ADHD met André (54) Caroline (48), Janne (30), Jenny (45), Karin (28), Marijke (37), Sandra (38), Willem (31).

Hoe kan coaching je helpen met ADHD

Wordt zelf een deskundige. Links naar externe informatie over ADHD