Is eenzaamheid erger dan vrienden die niet bij je passen?

Is eenzaamheid erger dan vrienden die niet bij je passen?

Ben je extravert dan beantwoord je deze vraag met ja.

Ben je introvert dan beantwoord je deze vraag waarschijnlijk met nee.

Ik ben introvert dus ik zeg: “Ik ben liever alleen dan met vrienden die niet bij me passen.” Van die “vrienden” word ik namelijk doodmoe. Ze kosten veel meer energie dan ze me opleveren. Ik ga liever op zoek naar mensen die beter bij me passen en anders red ik me wel alleen.

Maar er zit natuurlijk een grens aan hoeveel en hoelang je alleen kunt zijn. Iedereen heeft contact met andere mensen nodig. Wat doe je als je bestaande contacten niet bevredigend zijn en je niet zo goed weet hoe je nieuwe mensen zou kunnen vinden die beter bij je passen?


Alle posts over anders zijn en hoogbegaafdheid op deze website.


Gevangen in het vertrouwde

We worden gemakkelijk gevangen door het vertrouwde. Ik gebruik met opzet het woord “gevangen” want er ontstaat een vicieuze cirkel.

  1. De mensen waar je mee omgaat voldoen niet aan je behoeftes of ze accepteren je niet zoals je bent.
  2. Niet alleen je zelfvertrouwen neemt met elk contact een beetje af maar ook je wens om überhaupt iets met andere mensen te doen.
  3. Je staat steeds minder open voor nieuwe dingen en nieuwe mensen.
  4. Je richt je steeds meer alleen op de mensen waar je al mee omgaat en die dus niet voldoen aan je behoeftes.

De oplossing hiervoor is in theorie heel eenvoudig: ga op zoek naar nieuwe mensen die beter bij je passen. In de praktijk is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Niet alleen vraag je je af waar je die nieuwe mensen kunt ontmoeten, je moet ook het nodige in jezelf overwinnen.

Het kost veel energie om de juiste mensen te vinden

Hoe gemakkelijk jij een groep fijne mensen om je heen verzamelt hangt van drie dingen af:

  1. Of je introvert bent of extravert
  2. Of je redelijk gemiddeld bent in gedrag en interesses of juist niet
  3. In welke omgeving je toevallig bent beland.

Ga maar na. Stel dat jij extravert bent en tamelijk gemiddeld. Je wordt door je extravertheid gedreven naar contact met anderen dus energie is geen probleem. Zoals een extraverte vriendin het uitdrukte: “Ik praat nog tegen een boom.” Van de 100 mensen die je tegenkomt, vind je 90 leuk genoeg om er wat tijd mee door te brengen en misschien wel 30 hebben de potentie om vrienden te worden omdat je genoeg dingen gemeenschappelijk hebt. Als je zo in elkaar zit is het niet moeilijk om vrienden te maken en vriendschappen te onderhouden.

Voor introverte mensen is het veel moeilijker om vriendschappen te vinden. Het kost veel energie om je natuurlijke terughoudendheid te doorbreken. Als je dan ook nog niet zo gemiddeld bent, is dat een extra belemmerende factor. Misschien vind jij van de 100 mensen die je tegenkomt maar 8 leuk genoeg om er wat tijd mee door te brengen en zijn er maar 2 die in potentie vrienden zouden kunnen worden. Om twee vrienden te maken, moet je dus met 100 mensen contact maken! Niet een fijn vooruitzicht voor een introvert.

Het is niet zo moeilijk om op dagelijkse basis contact met andere mensen te organiseren zelfs niet als je introvert bent. Je hoeft alleen maar dingen te doen. Het is wel moeilijk om betekenisvol contact te vinden. Daar heb je behoorlijk wat energie en levenslust voor nodig en doorzettingsvermogen.

Als je iets aan je eenzaamheid wilt doen, zul je toch planmatig op zoek moeten gaan naar die 2 op de 100 waar je je wel fijn bij voelt. Hoe je dat doet lees je in de post over oplossingen voor eenzaamheid.

Het helpt vaak om het zo te bekijken: Je weet dat je je niet hoeft te laten ontmoedigen door de eerste 98 mensen die niet zo leuk zijn. Als je blijft zoeken, zul je uiteindelijk contact maken.

Heb jij genoeg van je eenzaamheid? Laten we dan samen een plan maken waarmee je actief op zoek kunt gaan naar contacten.


Lees verder:

Hoe ik je kan helpen.