kalmeer jezelf als je ontploft van frustratie of woede

Kalmeer jezelf als je ontploft van frustratie

Met een lijf vol frustratie herlees ik mijn eigen tekst over je handhaven in een groep waarin je je niet veilig voelt. Goh, wat schrijf ik verstandige dingen. Onder het lezen word ik al wat rustiger. Maar ik mis ook wat. Ik zoek antwoord op de vraag hoe te voorkomen dat ik vanuit emotie kapot maak wat ik heel wil houden. Ik voel me een tikkende bom die niets liever wil dan ontploffen! 

Hoe word ik weer kalm? Het liefst wil ik met deze mensen blijven omgaan, dingen veranderen en de relaties herstellen. Zolang ik zo vol emotie zit, kan ik dat niet. Hoe kalmeer ik mezelf? Heb jij die vragen ook? Hier komen wat antwoorden.


Alle posts over anders zijn en hoogbegaafdheid op deze website.


Jezelf kalmeren

Wat je niet moet doen in wat voor conflict dan ook is helder:

  • Niet onmiddellijk reageren: GEEN mail schrijven, NIET appen, NIET bekvechten. 
  • Niet ‘s nachts malen over wat er is gebeurd.
  • Geen lijst maken van al het onrecht dat je is aangedaan

Belangrijk is dat je herkent dat de stoom uit je oren komt, dat je niet kalm bent en dat je op het punt staat dingen te doen waar je later spijt van krijgt.

Je moet eerst kalm worden. Als je heel boos of gekwetst bent, is kalm worden een serie activiteiten die je bewust uitvoert. Om te kalmeren ga je in deze volgorde:

  1. Bewegen: sporten, fietsen wandelen
  2. Afleiding zoeken: tuinieren, een boek lezen, even tv-kijken (hoewel dat laatste meestal niet zo goed helpt)
  3. Schrijven over wat je dwars zit.
  4. Met iemand praten over wat er is gebeurd en wat je dwars zit.

De laatste twee mag je eventueel ook omdraaien.

Pas als je gekalmeerd bent, kunt je gaan nadenken over wat je precies dwars zit en wat je gaat doen. Eventuele communicatie komt daarna pas.

Waar zit de teleurstelling? 

Boos ben ik, woedend. Maar waarom? Boosheid is een emotie die vaak een andere emotie maskeert. 

Hoop en verwachtingen spelen daarbij een belangrijke rol:

  • Je hoopt dat iets op een bepaalde manier zal gaan.
  • Je wilt “normaal’ behandeld worden.
  • Je wacht op waardering of een spijtbetuiging.
  • Je ziet een manier waarop alles veel beter zou kunnen.

Maar het gebeurt niet en je bent bitter teleurgesteld. Vanuit de teleurstelling wordt je boos.

Te veel aanpassen leidt ook tot teleurstelling en spanning. Als je je voortdurend aanpast en steeds bang bent voor negatieve gevolgen, wordt je steeds banger dat je het niet meer vol zult houden. De optie om de ontploffing te laten plaatsvinden wordt steeds aantrekkelijker. Dan is die spanning tenminste voorbij.

Als je het moeilijk vindt om te achterhalen wat er achter je boosheid zit, kun je aan jezelf vragen:

  1. Waar ben ik teleurgesteld over? Of
  2. Waar hoop ik op en hoe voelt het dat ik dat niet krijg?

Je kunt het beste nadenken over wat je precies dwars zit door te schrijven of te praten met een derde. Ik heb in deze situatie eerst voor mezelf opgeschreven wat er zoal speelde en het daarna met een collega-coach besproken om precies helder te krijgen wat ik voelde en wat ik wou. Daarna was ik weer helemaal rustig en kon ik een goede oplossing verzinnen die echt heel anders was dan wat ik ooit vanuit mijn woede had kunnen bedenken.

Opties onderzoeken

Als je heel boos wordt over een relatief kleinigheidje, gaat het meestal niet over dat kleinigheidje. Daar hoef je dus of niets aan te doen of je kunt het zakelijk oplossen. Je wilt de belangrijkere problemen aanpakken die maakten dat jij je zo onder druk gezet voelde. Meestal is dat teleurstelling omdat iets waar je op hoopte niet uitkomt.

Nu je bent gekalmeerd en weet wat de belangrijkste dingen zijn die moeten veranderen, bekijk je wat je opties zijn en maak je een keuze. 

Sommige van de zaken waar je last van hebt, kun jij veranderen en sommige andere niet. 

Jij kunt: 

  • Je eigen opstelling veranderen
  • Je verwachtingen bijstellen
  • Uitzoeken welke alternatieven er zijn
  • Weggaan als je niet genoeg verandering kunt bewerkstelligen

Je kunt niet:

  • Veranderen hoe andere mensen zich gedragen
  • De zon laten schijnen als het regent of andere zaken van vergelijkbare magnitude.

Bij het nadenken over opties richt je je dus op wat jij kunt doen en veranderen.

Gewoonlijk heb je vier opties als je je niet prettig voelt in een groep:

  1. Nu weggaan
  2. Blijven tot het klapt en dan weggaan maar je niet meer aanpassen
  3. Proberen verandering te bewerkstelligen bijvoorbeeld door een gesprek aan te gaan of grenzen te stellen.
  4. Strategieën bepalen om te voorkomen dat je gek wordt en eventuele onveiligheid te managen als je echt niet weg kunt of wilt.

Alle opties zijn een stuk gemakkelijker uit te voeren als je weet dat je alternatieven hebt. Je kunt veel gemakkelijker je eigen houding veranderen of dingen bespreekbaar maken als je weet wat je gaat doen als je niet meer wilt blijven. 

Waarom het zo belangrijk is alternatieven achter de hand te hebben

Juist als je het liefst wilt blijven, is het belangrijk om alternatieven te onderzoeken. Weten welke alternatieven je hebt, geeft je vaak zo veel rust dat je genoeg verandering kunt maken om niet weg te hoeven gaan.

Houd je het niet meer uit bij je hardloopgroepje? Inventariseer dan alvast bij welke groepjes je je nog meer zou kunnen aansluiten voor je bespreekbaar maakt wat je anders zou willen. 

Begint een bepaalde vriendengroep heel vervelend te worden? Ga dan nu op zoek naar nieuwe vrienden zodat je niet alleen uit angst voor eenzaamheid aan deze mensen blijft hangen. Misschien kun je wel weer van je oude vrienden genieten als je niet meer afhankelijk van hen bent.

Ben jij zo goed als overspannen vanwege het vervelende gedrag van je collega’s? Zet al je energie op het vinden van een nieuwe baan. Als je die gevonden hebt, kun je vanuit een veel sterkere positie de strijd aangaan voor een betere behandeling.


Lees verder:

Hoe ik je kan helpen.