Leven met ADHD hoe kan coaching je helpen

Coaching bij ADHD

Regelmatig meldt zich een cliënt met ADHD. De meeste van die cliënten hebben hun leven behoorlijk op orde. Tenminste zo lijkt het. Ze hebben over het algemeen een goede opleiding en een baan. Vaak een relatie en een gezin. Ze komen niet met de vraag: ‘Help mij met mijn leven met ADHD.”. Welnee. Ze komen met vragen zoals die van alle andere cliënten over relaties, carrières, keuzes in het leven. Al pratend komen we er dan al snel achter dat er een diagnose ADHD gesteld is in het verleden en hoe groot de invloed van ADHD op hun leven eigenlijk is en dan gaan we weer door met de vragen waar ze voor kwamen.

Ik claim geen deskundigheid te bezitten op het gebied van de diagnose of behandeling van ADHD. Ik ben coach, jurist en bestuurskundige, geen arts of psycholoog. Maar ik weet wel heel veel over ADHD en als coach kan ik je helpen het een plaats te geven in je leven.

Ik kan je ook helpen met de praktische vaardigheden die het hanteren van ADHD gemakkelijker maken. En ik kan je helpen om te zien wat ADHD doet met je leven. Je bent niet dom en onhandig, helemaal niet zelfs, je hebt gewoon erg veel moeite hebt met bepaalde vaardigheden.

Informatie over ADHD

Er is overweldigend veel informatie beschikbaar over ADHD. Helaas staat er ook veel onzin tussen. Ik zette de beste bronnen van informatie over ADHD voor je op een rijtje. Verdiep je er in. Leven met ADHD is ingewikkeld genoeg. Het helpt om een deskundige te worden zodat je zelf de regie over je leven houdt.


Alle posts over ADHD op deze website


Leven met ADHD ervaringsverhalen

Het is goed om je te realiseren hoe groot de invloed van ADHD op je leven eigenlijk is. Het beïnvloedt je zelfbeeld, je relaties, je werk, je schoolresultaten. De buitenwereld begrijpt dat vaak niet. Om te laten zien hoe veel invloed ADHD op een leven heeft, heb ik een aantal mensen uit mijn omgeving (vrienden, collega’s cliënten) gevraagd te vertellen over de impact van ADHD op hun leven.

De interviews vind je onderaan deze pagina. De geïnterviewden hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal een goede opleiding en een goede baan hebben. Ze hebben hun leven goed op orde. Veel van hen zijn hoogbegaafd, dus erg intelligent. Ze hebben ook met elkaar gemeen dat hun zelfbeeld laag is, hun schoolperiode moeilijk was en dat ze allemaal extra inspanning moeten leveren om een “gewoon” leven te leiden.

Ik ben de deelnemers erg dankbaar dat ze bereid waren hun ervaringen met de wereld te delen. Vanzelfsprekend worden ze hier niet met hun echte naam en foto opgevoerd. Al te herkenbare details zijn weggelaten.

Met deze website wil ik hen aan het woord laten om te laten zien wat ADHD echt is. Ik hoop dat je als lezer herkenning vindt in de verhalen.

Janne

Janne is een creatieve jonge vrouw van 30. Getrouwd en werkzaam als officemanager. Haar thema is “anders zijn”. Ze heeft pas de laatste jaren mensen gevonden die haar waarderen om wie ze is. Een groot deel van haar leven heeft ze geprobeerd om zich aan te passen.

Ze omschrijft haar leven als “Het leven is nooit saai met ADHD, het zit vol kansen. Ik zie mezelf als een blij kind.” en tegelijk zegt ze: “Ik ben bang om die luide, drukke, grensoverschrijdende persoon te zijn. Het is vermoeiend om nooit jezelf te zijn.”

Klik hier om naar het interview met Janne te gaan.

André

André is een rustige, vriendelijke man van 54. Hij is psycholoog, is gepromoveerd en werkt als organisatie-adviseur. André heeft vooral last van concentratieproblemen. Een van zijn kinderen is ook gediagnosticeerd met ADHD.

In het interview wordt duidelijk dat André twee bewuste strategieën gebruikt om de concentratieproblemen hanteerbaar te houden: veel sporten en goede routines. Na de diagnose, drie jaar geleden, is hij Concerta gaan gebruiken. Sinds enkele maanden is hij daar weer mee gestopt. Klik hier om naar het interview met André te gaan.

Caroline

Caroline is een vrouw van 48, moeder van drie hoogbegaafde kinderen, waarvan 2 ook ADHD hebben. Ze vertelt hoe ze heeft geworsteld met ADHD. Met heel hard werken en door dingen letterlijk uit haar hoofd te leren heeft ze een universitaire studie afgerond. Later heeft ze ook nog andere opleidingen gedaan. Ze is er echter altijd van overtuigd gebleven dat ze niet goed genoeg is en heeft daarom naast het moederschap geen baan buitenshuis aangedurfd. Ze heeft vaak hulp gezocht en die nu eindelijk gevonden. Klik hier om naar het interview met Caroline te gaan.

Jenny

Jenny is een vrouw van 45. Ze is leerkracht op een basisschool en moeder van twee kinderen. Eigenlijk heeft ze heel haar leven al met zichzelf geworsteld om grip te krijgen op de omstandigheden van haar leven. Dat is goed gelukt, ze heeft haar zaakjes goed voor elkaar, maar het kost haar te veel moeite. Ze is bovendien erg kritisch op zichzelf

Ze weet sinds 5 jaar dat ze ADHD heeft. Ze heeft een periode regelmatig Ritalin gebruikt en neemt het nu naar behoefte. Klik hier om naar het interview met Jenny te gaan.

Sandra

Sandra is een vrouw van 38. Ze is moeder van 2 kinderen met ADHD en hoge IQ’s en getrouwd met een man die ook ADHD heeft. Sandra is enthousiast, gezellig, hulpvaardig en snel van begrip. Ze heeft een heel brede interesse en is in principe overal voor in. De laatste jaren hebben ernstige gezondheidsproblemen grote druk op haar leven en haar gezin gelegd.

Sandra had graag geneeskunde willen studeren maar in plaats daarvan heeft ze genoegen moeten nemen met de Mavo en een MBO-opleiding. Klik hier om naar het interview met Sandra te gaan.

Marijke

Marijke is een vrouw van 37 die er veel jonger uitziet dan ze is. Ze is altijd goedlachs en laat het niet gauw merken als ze ergens problemen mee heeft. Het is een rustige, vriendelijke, vrolijke vrouw. Niet iemand waarvan je onmiddellijk denkt dat ze ADHD heeft. Marijke werkt als juf op een basisschool in een achterstandswijk. Ze is moeder van 2 kinderen waarvan één ook met ADHD is gediagnosticeerd. Net als haar kinderen is ze hoogbegaafd. Een IQ test heeft een jaar of 5 geleden een IQ van 139 uitgewezen. De ADHD diagnose is pas vorig jaar gesteld. Sindsdien is ze Concerta gaan gebruiken. Klik hier om naar het interview met Marijke te gaan.

Karin

Karin is een jonge vrouw van 28. Ze is reteslim en inmiddels met haar tweede universitaire studie bezig naast een fulltime baan in de financiële sector. Haar belangrijkste kenmerk is misschien wel dat ze heel actief is. Ze leest veel boeken, is lid van 2 politieke partijen, werkte al fulltime tijdens haar studie en studeert nu naast een fulltime baan. Haar IQ is een paar jaar geleden bepaald op 141. De diagnose ADHD is drie jaar geleden gesteld. Klik hier om naar het interview met Karin te gaan.

Willem

Willem is een man van 31. Hij heeft ADD en neemt Ritalin naar behoefte. Als afstudeeropdracht heeft hij een eigen bedrijf opgericht waar hij nog steeds de kost mee verdient. Aan Willem vallen drie dingen op: hij is erg gemakkelijk om mee te praten, hij is erg goed in het bedenken van concepten en belevenissen en hij heeft een positieve insteek. Bij nader inzien heeft Willem net zo veel moeite gehad met school als in andere interviews naar voren komt maar hij benoemt het anders. Hij was goed in de kern van de opleiding en alles waar hij niet goed in was, heeft hij een manier omheen gevonden. Klik hier om naar het interview met Willem te gaan.

Disclaimer

Voor de zekerheid vermeld ik hier nog even expliciet dat de uitspraken in de interviewverslagen de persoonlijke mening van de geïnterviewden weergeven. Ze zijn niet per se feitelijk juist. Je kunt ze niet als leidraad nemen voor je eigen leven. Zeker besluitvorming met betrekking tot medicatie dient altijd in overleg met een arts op je persoonlijke situatie afgestemd te worden!


Alle posts over ADHD op deze website