Mentor-coaching

Wat is mentor-coaching?

Mentor-coaching is een dienst die ik aanbied voor coaches.

De International Coaching Federation (ICF) omschrijft mentor-coaching als professionele ondersteuning bij het bereiken en demonstreren van de coaching competenties in de mate die past bij het niveau van certificering dat je wilt bereiken. Bron: Mentor coaching duties and competencies

In gewoon Nederlands: Mentor-coaching helpt je bij het verder ontwikkelen van je vermogen de coaching competencies toe te passen in je coaching.

Er zijn twee redenen waarom je dat wilt:

 1. Omdat je verder wilt groeien als coach.
 2. Omdat je een ICF certified coach wilt worden.

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken voor mentor-coaching?

Mijn telefoonnummer is: 06-335 868 32
Je kunt ook mailen: hester@hesterhospes.nl

Mentor-coaching door mij kost € 150 per keer en € 250 voor drie sessies, vooraf te voldoen.


Voor wie is mentor-coaching?

Je kiest voor mentor-coaching om je coaching te verbeteren en te verdiepen. Tijdens mentor-coaching is er alle tijd en aandacht voor bezinning op jouw coaching

Mentor-coaching is verplicht voor alle coaches die een ICF certified coach willen worden.

Voor ACC, PCC of MCC heb je tien uur mentor-coaching nodig. Om je ACC te verlengen ook. Mentor-coaching mag voor een deel in groepsverband plaatsvinden maar drie uur moet individueel zijn.

Informatie over ment0r-coaching op de website van ICF

Hoe gaat mentor-coaching in zijn werk?

Als je mij als mentor vraagt, is dit de werkwijze die we zullen volgen:

 • Mentor-coaching kan zowel in persoon als via zoom.
 • Je stuurt voor elke sessie een opname in van een recente coachings-sessie.
 • Jij beluistert de opname voorafgaand aan onze sessie en maakt aantekeningen.
 • Ik beluister de opname voorafgaand aan onze sessie en maak aantekeningen.
 • De nadruk ligt op samen bespreken en reflecteren. Het doel van mentor-coaching is om jou te helpen een stap te zetten naar een volgend niveau van meesterschap niet om je te beoordelen.
 • Tijdens de mentor-coaching bespreken we daarom altijd eerst een competentie die je al goed toepast en dan een competentie waar je groei kunt laten zien.

Veiligheid en vertrouwen

Het is best eng om feedback te krijgen. Als het niet op de goede manier gedaan wordt, kun je je al snel veroordeeld voelen. Om te zorgen dat mentor-coaching voor jouw een veilige leerervaring is, heeft ICF heel specifieke regels voor mentor-coaches. Lees er meer over in Mentor coaching duties and competencies.

Samengevat komt het hier op neer:

 • Mentorcoaching is met nadruk een leerervaring bedoeld om jou te helpen één stap verder te nemen richting meesterschap in het coachen. Het is geen beoordeling en zeker geen veroordeling.
 • We bespreken met evenveel aandacht de dingen die je goed doet als de dingen waar je nog in kunt groeien. We beginnen altijd met iets dat je goed doet.
 • Onze bespreking is gebaseerd op de objectieve formulering van de PCC Markers en niet op wat ik vind of mijn favoriete coachings-stijl.
 • We koppelen de bespreking van elke marker aan concrete voorbeelden uit de door jou ingestuurde coachings-sessie.
 • We bespreken het samen. Het is niet de bedoeling dat ik een rijtje plus- en minpunten opdreun terwijl jij het allemaal over je heen laat komen. Jij hebt een actieve inbreng en er wordt voortdurend naar jouw mening gevraagd.

Hoe krijg je feedback?

Je komt naar de mentor-coaching met een vraag. Bijvoorbeeld:

“Ik wil graag beter worden in de coaching-agreement.”

“Ik wil graag weten waarom ik geen lijn kon krijgen in deze coachingssessie.”

“Waar kan ik aandacht aan besteden om over de hele linie een betere coach te worden?.”

Aan de hand van jouw vraag bespreken we de opname.

Ik kan aan jou vragen:

 1. Wat is je opgevallen dat je goed deed? / Is er iets in de opname waar je niet zo tevreden over bent?
 2. Geef eens een voorbeeld waar in de opname je dat hebt gezien/gehoord?
 3. Welke competentie is dat?
 4. Welke PCC marker precies?
 5. Voor ACC: in hoeverre wordt dit verwacht van iemand op ACC-niveau?
 6. Zijn er in de opname nog meer voorbeelden waar je deze marker laat zien? / Hoe zou je in deze situatie concreet anders gehandeld kunnen hebben om wel aan de marker te voldoen?

Meestal zal jij sommige vragen beantwoorden en ik andere.

Eisen aan de opname

De (audio)opname van je coachings-sessie is de basis van onze bespreking. Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden.

Toestemming
Zorg dat je toestemming hebt van je cliënt voor je een sessie opneemt en aan mij stuurt. Het beste kun je je cliënt vragen een toestemmingsverklaring te ondertekenen. Vaak zegt de coach aan het begin van de opname ook nog een keer dat de sessie wordt opgenomen en aan een mentor zal worden voorgelegd.

Geen naam
Zorg er alsjeblieft voor dat de naam van de cliënt niet in de filenaam staat en dat je in de sessie niet de achternaam van de cliënt gebruikt. We willen dat de cliënt zo anoniem mogelijk blijft. Je mag je cliënt wel met de voornaam aanspreken, uiteraard.

Kort
ICF accepteert opnames tussen de 20 en 60 minuten. 20 minuten is wel erg kort voor een complete coachingssessie. Mijn voorkeur gaat uit naar een opname tussen de 30 en 45 minuten. Langere sessies zullen we in meerdere keren moeten bespreken.

Kwaliteit
je mag een video sturen maar in principe is een audio opname genoeg. Let er alsjeblieft wel op dat de kwaliteit goed genoeg is. Het gesprek moet goed verstaanbaar zijn! Zorg er alsjeblieft voor dat het bestand niet te groot is en dat het fileformat zonder extra handelingen kan worden afgespeeld door VLC mediaplayer op een windows-computer.

Recent
Een recente sessie zegt meer over je kwaliteiten als coach dan een sessie van een jaar geleden. Ga je voor je PCC dan is een opname uit de tijd dat je de opleiding deed niet representatief voor je ontwikkeling. Vind je het lastig om je cliënten te vragen of je opnames mag maken? Via ICF reciprocal peer coaching kun je regelmatig meedoen met “recorded sessions”. De toestemming is dan vooraf al gegeven.

Evenveel opnames als sessies
In principe bespreken we elke mentor sessie een nieuwe opname. Als je een opname heel grondig wilt bespreken kunnen we twee sessies nodig hebben voor één opname

ICF gaat er vanuit dat je na elke mentor-coaching een nieuwe opname maakt waarin je laat zien wat je geleerd hebt.

Voorbereiding en relevante documenten

Om het maximale uit de mentor-coaching te halen, is voorbereiding van jouw kant nodig.

 1. Mentor-coaching moet over een periode van tenminste drie maanden plaatsvinden. Na elke sessie maak je een nieuwe opname van één van je coachingssessie. Begin dus op tijd met plannen.
 2. Zorg dat je de markers kent. Je hebt ze geleerd tijdens je opleiding. Download de vernieuwde PCC markers en zorg dat je er vertrouwd mee bent. Ik werk alleen met de vernieuwde markers. Het koste me zo veel moeite om ze uit mijn hoofd te leren dat ik de oude niet meer vloeiend kan reproduceren.
 3. Ga je voor ACC bestudeer dan ook de pagina op de ICF website over de minimum skill requirements ACC.
 4. Luister naar je eigen sessie voorafgaand aan de mentor-coaching en maak aantekeningen van wat je opvalt. Bijvoorbeeld zo:
  • “Op timestamp 35.07 vraagt coach aan cliënt wat hij geleerd heeft over het conflict met zijn baas in deze sessie. Daarmee voldoet coach aan marker 8.3.” of
  • “Op timestamp 16.03 is cliënt bijna in tranen, de coach gaat er niet op in. Marker 6.4 vraagt dat coach non-verbale uitingen van emoties exploreert (dwz er tenminste twee maal aandacht aan besteedt).”
 5. Lees het document “Mentor Coaching Duties and Competencies” van ICF zodat je weet wat je kunt verwachten.
 6. Voor de volledigheid Lees de code of ethics.

Praktische zaken en afspraak maken

Wil je een afspraak maken voor mentor-coaching?

Mijn telefoonnummer is: 06-335 868 32
Je kunt ook mailen: hester@hesterhospes.nl

Ik heb de assessor training van ICF gedaan en de mentor-coachtraining via Reciprocoach. Omdat ik zelf PCC ben, wil ik optreden als mentor-coach op ACC- of PCC niveau.

Mentor-coaching door mij kost € 150 per keer en € 250 voor drie sessies, vooraf te voldoen.

Mentor-coaching is veel werk. Als voorbereiding moet ik je opname beluisteren en opschrijven wat opvalt als goed en ontwikkelpunten. Dit kost gemakkelijk een uur, zelfs als je opname maar 30 minuten is. Daarna praten wij samen een uur. Per sessie ben ik dus twee uur bezig.

Ik vind het ook belangrijk andere ICF coaches te helpen met hun ontwikkeling én ik leer er zelf veel van daarom breng ik niet een volledig uurtarief in rekening als je drie sessies afneemt.

Hoe kies je een mentor-coach?

Net als bij coaching is een goede klik belangrijk. Je doet er verstandig aan contact te zoeken met meerdere mentor-coaches om te onderzoeken wie het beste bij je past. Op de website van ICF vindt je een register van mentor-coaches.

Iedere ACC (na verlenging), PCC of MCC mag in principe optreden als mentor-coach voor ieder niveau. Om zo veel mogelijk profijt te hebben van je mentor-coaching is het verstandig te kijken naar ervaring en opleiding van je mentor.

Ik heb de assessor training van ICF gedaan en de mentor-coachtraining via Reciprocoach. Omdat ik zelf PCC ben, wil ik optreden als mentor-coach op ACC- of PCC niveau.

Verschil mentor-coaching en Performance Evaluation ICF

Deel van het certificeringsproces is een beoordeling van één (ACC) of twee (PCC) door jou ingestuurde coachingssessie(s) door assessoren van ICF. Elke opname wordt beoordeeld op je beheersing van de coaching-competenties in overeenstemming met het niveau waar je voor in aanmerking wilt komen.

Mentor-coaching is geen beoordeling. Het is een leerervaring bedoeld om je te helpen je te ontwikkelen naar steeds groter meesterschap in het coachen. Mentor-coaching kan je wel helpen om je voor te bereiden op de Performance Evaluation. Helaas kun je geen garantie op een positieve beoordeling krijgen.