Mentor-coaching

Prefer English? Click here

Wat is mentor-coaching?

Mentor-coaching is een dienst die ik aanbied voor coaches.

De International Coaching Federation (ICF) omschrijft mentor-coaching als professionele ondersteuning bij het bereiken en demonstreren van de coaching competenties in de mate die past bij het niveau van certificering dat je wilt bereiken. Bron: Mentor coaching duties and competencies

In gewoon Nederlands: Mentor-coaching helpt je bij het verder ontwikkelen van je vermogen de coaching competencies toe te passen in je coaching.

Er zijn twee redenen waarom je dat wilt:

 1. Omdat je verder wilt groeien als coach.
 2. Omdat je een ICF certified coach wilt worden.

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken voor mentor-coaching?

Mijn telefoonnummer is: 06-335 868 32
Je kunt ook mailen: hester@hesterhospes.nl

Mentor-coaching door mij kost € 150 per keer en € 350 voor drie sessies, vooraf te voldoen.


Voor wie is mentor-coaching?

Je kiest voor mentor-coaching om je coaching te verbeteren en te verdiepen. Tijdens mentor-coaching is er alle tijd en aandacht voor bezinning op jouw coaching

Mentor-coaching is verplicht voor alle coaches die een ICF certified coach willen worden.

Voor ACC, PCC of MCC heb je tien uur mentor-coaching nodig. Om je ACC te verlengen ook. Mentor-coaching mag voor een deel in groepsverband plaatsvinden maar drie uur moet individueel zijn.

Informatie over ment0r-coaching op de website van ICF


Hester is truly an amazing coach and mentor coach. I saw incredible progress between our first and last session together and this was due not only to her observations and teachings but also to the way she was mentoring me using coaching techniques. During our sessions, she gave me a great example of what a great coach does and says so it was easy for me to remember the changes I needed to make. She is also incredibly encouraging, is great at giving feedback and her style is gentle which made me feel safe enough to want to grow. But she also did challenge me and pushed me to do better every time. I felt like she really cared about me becoming a better coach and was generous with her advice. I cannot recommend working with Hester enough. She greatly increased my confidence and I feel ready now to apply for my accreditation.~M, 2023~


Hester is a very knowledgeable mentor coach. She helped me tremendously to improve my practice, putting the finger on things to do differently and helping me to find a way to change. I learned a lot about how to put in practice coach competencies and especially partnering with clients and choosing together what to explore. Her approach is very straight to the point which works very well with me. She is also very aware that feedback can be difficult to receive so she enquired how I wanted to work with her and checked regularly if her approach was helpful. As a result, I was very comfortable discussing with her my coaching approach. I strongly recommend Hester both for her professionalism and the strong support I received.” ~F, 2024


Hoe gaat mentor-coaching in zijn werk?

Als je mij als mentor vraagt, is dit de werkwijze die we zullen volgen:

 • Mentor-coaching kan zowel in persoon als via zoom.
 • Een week voor elke sessie stuur je een opname in van een recente coachings-sessie.
 • Jij beluistert de opname voorafgaand aan onze sessie en maakt aantekeningen.
 • Ik beluister de opname voorafgaand aan onze sessie en maak aantekeningen.
 • De nadruk ligt op samen bespreken en reflecteren. Het doel van mentor-coaching is om jou te helpen een stap te zetten naar een volgend niveau van meesterschap niet om je te beoordelen.
 • Tijdens de mentor-coaching bespreken we daarom altijd eerst een competentie die je al goed toepast en dan een competentie waar je groei kunt laten zien.

Veiligheid en vertrouwen

Het is best eng om feedback te krijgen. Als het niet op de goede manier gedaan wordt, kun je je al snel veroordeeld voelen. Om te zorgen dat mentor-coaching voor jouw een veilige leerervaring is, heeft ICF heel specifieke regels voor mentor-coaches. Lees er meer over in Mentor coaching duties and competencies.

Samengevat komt het hier op neer:

 • Mentorcoaching is met nadruk een leerervaring bedoeld om jou te helpen één stap verder te nemen richting meesterschap in het coachen. Het is geen beoordeling en zeker geen veroordeling.
 • We bespreken met evenveel aandacht de dingen die je goed doet als de dingen waar je nog in kunt groeien. We beginnen altijd met iets dat je goed doet.
 • Onze bespreking is gebaseerd op de objectieve formulering van de PCC Markers en niet op wat ik vind of mijn favoriete coachings-stijl.
 • We koppelen de bespreking van elke marker aan concrete voorbeelden uit de door jou ingestuurde coachings-sessie.
 • We bespreken het samen. Het is niet de bedoeling dat ik een rijtje plus- en minpunten opdreun terwijl jij het allemaal over je heen laat komen. Jij hebt een actieve inbreng en er wordt voortdurend naar jouw mening gevraagd.

Hoe krijg je feedback?

Je komt naar de mentor-coaching met een vraag. Bijvoorbeeld:

“Ik wil graag beter worden in de coaching-agreement.”

“Ik wil graag weten waarom ik geen lijn kon krijgen in deze coachingssessie.”

“Waar kan ik aandacht aan besteden om over de hele linie een betere coach te worden?.”

Aan de hand van jouw vraag bespreken we de opname.

Ik kan aan jou vragen:

 1. Wat is je opgevallen dat je goed deed? / Is er iets in de opname waar je niet zo tevreden over bent?
 2. Geef eens een voorbeeld waar in de opname je dat hebt gezien/gehoord?
 3. Welke competentie is dat?
 4. Welke PCC marker precies?
 5. Voor ACC: in hoeverre wordt dit verwacht van iemand op ACC-niveau?
 6. Zijn er in de opname nog meer voorbeelden waar je deze marker laat zien? / Hoe zou je in deze situatie concreet anders gehandeld kunnen hebben om wel aan de marker te voldoen?

Meestal zal jij sommige vragen beantwoorden en ik andere.


Eisen aan de opname

De (audio)opname van je coachings-sessie is de basis van onze bespreking. Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden.

Toestemming

Zorg dat je toestemming hebt van je cliënt voor je een sessie opneemt en aan mij stuurt. Het beste kun je je cliënt vragen een toestemmingsverklaring te ondertekenen. Vaak zegt de coach aan het begin van de opname ook nog een keer dat de sessie wordt opgenomen en aan een mentor zal worden voorgelegd.

Geen naam

Zorg er alsjeblieft voor dat de naam van de cliënt niet in de filenaam staat en dat je in de sessie niet de achternaam van de cliënt gebruikt. We willen dat de cliënt zo anoniem mogelijk blijft. Je mag je cliënt wel met de voornaam aanspreken, uiteraard.

Kort

ICF accepteert opnames tussen de 20 en 60 minuten. 20 minuten is wel erg kort voor een complete coachingssessie. Mijn voorkeur gaat uit naar een opname tussen de 30 en 45 minuten. Langere sessies zullen we in meerdere keren moeten bespreken.

Kwaliteit

je mag een video sturen maar in principe is een audio opname genoeg. Let er alsjeblieft wel op dat de kwaliteit goed genoeg is. Het gesprek moet goed verstaanbaar zijn! Zorg er alsjeblieft voor dat het bestand niet te groot is en dat het fileformat zonder extra handelingen kan worden afgespeeld door VLC mediaplayer op een windows-computer.

Recent

Een recente sessie zegt meer over je kwaliteiten als coach dan een sessie van een jaar geleden. Ga je voor je PCC dan is een opname uit de tijd dat je de opleiding deed niet representatief voor je ontwikkeling. Vind je het lastig om je cliënten te vragen of je opnames mag maken? Via ICF reciprocal peer coaching kun je regelmatig meedoen met “recorded sessions”. De toestemming is dan vooraf al gegeven.

Evenveel opnames als sessies

In principe bespreken we elke mentor sessie een nieuwe opname. Als je een opname heel grondig wilt bespreken kunnen we twee sessies nodig hebben voor één opname

ICF gaat er vanuit dat je na elke mentor-coaching een nieuwe opname maakt waarin je laat zien wat je geleerd hebt.


Voorbereiding en relevante documenten

Om het maximale uit de mentor-coaching te halen, is voorbereiding van jouw kant nodig.

 1. Mentor-coaching moet over een periode van tenminste drie maanden plaatsvinden. Na elke sessie maak je een nieuwe opname van één van je coachingssessie. Begin dus op tijd met plannen.
 2. Zorg dat je de markers kent. Je hebt ze geleerd tijdens je opleiding. Download de vernieuwde PCC markers en zorg dat je er vertrouwd mee bent. Ik werk alleen met de vernieuwde markers. Het koste me zo veel moeite om ze uit mijn hoofd te leren dat ik de oude niet meer vloeiend kan reproduceren.
 3. Ga je voor ACC bestudeer dan ook de pagina op de ICF website over de minimum skill requirements ACC.
 4. Luister naar je eigen sessie voorafgaand aan de mentor-coaching en maak aantekeningen van wat je opvalt. Bijvoorbeeld zo:
  • “Op timestamp 35.07 vraagt coach aan cliënt wat hij geleerd heeft over het conflict met zijn baas in deze sessie. Daarmee voldoet coach aan marker 8.3.” of
  • “Op timestamp 16.03 is cliënt bijna in tranen, de coach gaat er niet op in. Marker 6.4 vraagt dat coach non-verbale uitingen van emoties exploreert (dwz er tenminste twee maal aandacht aan besteedt).”
 5. Lees het document “Mentor Coaching Duties and Competencies” van ICF zodat je weet wat je kunt verwachten.
 6. Voor de volledigheid Lees de code of ethics.

Praktische zaken en afspraak maken

Wil je een afspraak maken voor mentor-coaching?

Mijn telefoonnummer is: 06-335 868 32
Je kunt ook mailen: hester@hesterhospes.nl

Ik heb de assessor training van ICF gedaan en de mentor-coachtraining via Reciprocoach. Omdat ik zelf PCC ben, wil ik optreden als mentor-coach op ACC- of PCC niveau.

Mentor-coaching door mij kost € 150 per keer en € 350 voor drie sessies, vooraf te voldoen.

Mentor-coaching is veel werk. Als voorbereiding moet ik je opname beluisteren en opschrijven wat opvalt als goed en ontwikkelpunten. Dit kost gemakkelijk een uur, zelfs als je opname maar 30 minuten is. Daarna praten wij samen een uur. Per sessie ben ik dus twee uur bezig.

Ik vind het ook belangrijk andere ICF coaches te helpen met hun ontwikkeling én ik leer er zelf veel van daarom breng ik niet een volledig uurtarief in rekening als je drie sessies afneemt.


Hoe kies je een mentor-coach?

Net als bij coaching is een goede klik belangrijk. Je doet er verstandig aan contact te zoeken met meerdere mentor-coaches om te onderzoeken wie het beste bij je past. Op de website van ICF vindt je een register van mentor-coaches.

Iedere ACC (na verlenging), PCC of MCC mag in principe optreden als mentor-coach voor ieder niveau. Om zo veel mogelijk profijt te hebben van je mentor-coaching is het verstandig te kijken naar ervaring en opleiding van je mentor.

Ik heb de assessor training van ICF gedaan en de mentor-coachtraining via Reciprocoach. Omdat ik zelf PCC ben, wil ik optreden als mentor-coach op ACC- of PCC niveau.


Verschil mentor-coaching en Performance Evaluation ICF

Deel van het certificeringsproces is een beoordeling van één (ACC) of twee (PCC) door jou ingestuurde coachingssessie(s) door assessoren van ICF. Elke opname wordt beoordeeld op je beheersing van de coaching-competenties in overeenstemming met het niveau waar je voor in aanmerking wilt komen.

Mentor-coaching is geen beoordeling. Het is een leerervaring bedoeld om je te helpen je te ontwikkelen naar steeds groter meesterschap in het coachen. Mentor-coaching kan je wel helpen om je voor te bereiden op de Performance Evaluation. Helaas kun je geen garantie op een positieve beoordeling krijgen.


Mentor coaching English version

What is mentor coaching

Mentor coaching is a service I offer for coaches.

The International Coaching Federation (ICF) defines mentor coaching as “providing
professional assistance in achieving and demonstrating the levels of coaching
competency demanded by the desired credential level sought by a coach‐
applicant (mentee).” Source: Mentor coaching duties and competencies

In plain English: Mentor coaching helps you to further develop your ability to apply the coaching competencies in your coaching.

There are two reasons why you’d want that:

 1. You want to grow as a coach.
 2. You want to become or remain an ICF certified coach.

Make an appointment

Would you like to make an appointment for mentor coaching?

My phone number is: 06-335 868 32

Or send an email: hester@hesterhospes.nl

Mentor coaching by me costs €150 per session or €350 for three sessions, to be paid in advance.


Who needs mentor coaching?

Typically you’ll seek mentor coaching when you want to improve your coaching. 

Mentor coaching is mandatory for all coaches who aim to become an ICF certified coach.

For ACC, PCC or MCC ten hours of mentor coaching is required. As well as for every renewal of your ACC. You may choose group mentor coaching, but three hours must be individual.

More information about mentor coaching on the ICF website


Hester is truly an amazing coach and mentor coach. I saw incredible progress between our first and last session together and this was due not only to her observations and teachings but also to the way she was mentoring me using coaching techniques. During our sessions, she gave me a great example of what a great coach does and says so it was easy for me to remember the changes I needed to make. She is also incredibly encouraging, is great at giving feedback and her style is gentle which made me feel safe enough to want to grow. But she also did challenge me and pushed me to do better every time. I felt like she really cared about me becoming a better coach and was generous with her advice. I cannot recommend working with Hester enough. She greatly increased my confidence and I feel ready now to apply for my accreditation.” ~M, 2023~


Hester is a very knowledgeable mentor coach. She helped me tremendously to improve my practice, putting the finger on things to do differently and helping me to find a way to change. I learned a lot about how to put in practice coach competencies and especially partnering with clients and choosing together what to explore. Her approach is very straight to the point which works very well with me. She is also very aware that feedback can be difficult to receive so she enquired how I wanted to work with her and checked regularly if her approach was helpful. As a result, I was very comfortable discussing with her my coaching approach. I strongly recommend Hester both for her professionalism and the strong support I received.” ~F, 2024


What does mentor coaching look like?

If you choose me as your mentor, this is what we will be doing:

 • Mentor coaching can be done in person, by phone or through Zoom.
 • A week before each session, you submit a recording of a recent coaching session.
 • You listen to the recording prior to our session and take notes.
 • I listen to the recording prior to our session and take notes.
 • We discuss your recording together. We’ll do a lot of reflecting and exploring. The goal is to help you to take a step to the next level of mastery not to judge you. 
 • Therefore we always start with a competency that you have shown to have a good grasp off in the recording you submitted. Only then will we move on to a competency where there is room for growth.

Trust and safety

It’s quite scary to get feedback. If not done properly, you might feel judged, blocking your learning experience. To ensure that mentor coaching is a safe learning experience for you, ICF has very specific rules for mentor coaches. Read more about it in Mentor coaching duties and competencies.

In short:

 • Mentor coaching is a learning experience intended to help you take one step further towards coaching mastery. It is not a judgment.
 • We discuss with equal attention what you do well and where you still have room for improvement. We always start with something you do well.
 • Our discussion is based on the content and phrasing of the PCC Markers and not on my opinion or my preferred coaching style.
 • We discuss each marker with examples from the recording you submitted.
 • It’s a two way talk. I won’t read of a list of good and bad while you let it all wash over you. You have an active contribution and your opinion and engagement is constantly asked for.

How do I give feedback?

You come to the mentor coaching with a question. For example:

“I would like to improve my skills regarding the coaching agreement.”

“I would like to know why I couldn’t keep this coaching session from going all over the place.”

“What can I pay attention to, to become a better coach across the board?”

We will discuss the recording based on your question.

I may ask you:

 1. What do you feel you did well? / Is there anything in the recording you are not happy about?
 2. Give an example where in the recording you saw/heard that?
 3. Which competency is that?
 4. Which PCC marker exactly?
 5. For ACC: to what extent is this expected of someone at ACC level?
 6. Are there any more examples in the recording where you demonstrate this marker? / What could you have done differently in this situation to comply with the marker?

Usually you will answer some questions and I will answer some as well.


Requirements for the recording

The (audio) recording of your coaching session is very important. There are a few things to take into account:

Permission

Make sure you have explicit permission from your client before recording a session and sending it to me. It is best to ask your client to sign a declaration of consent. Often the coach mentions at the beginning of the recording that the session is being recorded and will be presented to a mentor.

No name

We want the client to remain as anonymous as possible. Please make sure the client’s name is not in the file name. You may address your client by their first name, of course, but please do not mention their last name.

Short

ICF accepts recordings between 20 and 60 minutes. 20 minutes is a very short time for a complete coaching session. I prefer recordings between 30 and 45 minutes. Longer recordings will have to be split over several sessions.

Quality

You may send a video, but an audio recording is enough. Please make sure that the quality is good. The conversation must be audible! Please make sure the file is not too large and the file format can be played by VLC media player on a Windows computer without any additional work.

Recent

A recent recording shows more off your qualities as a coach than a recording from a year ago. If you want to try for PCC, a recording from the time you took your coach training is not representative of your development. Do you find it difficult to ask your clients’ permission to record? ICF reciprocal peer coaching regularly offers “recorded sessions”. Participants have agreed to being recorded in advance.

Same number of recordings as sessions

As a rule, we discuss a new recording every mentor coaching session. If a lot happened in your coaching session that you’d like to explore, as an exception we may take two sessions for one recording

ICF assumes you make a new recording after each mentor coaching session to show what you have learned.


Preparation and reading

To get the most out of your mentor coaching, preparation is required on your part.

 1. Mentor coaching must take place over a period of at least three months. After each session you supply a recording of a fresh coaching session. Plan carefully.
 2. Make sure you know the markers. Download the updated PCC markers and make sure you are familiar with them.
 3. If you opt for ACC, also study the page on the ICF website about the minimum skill requirements for ACC.
 4. Listen to your own session prior to the mentor coaching and make notes of what you notice. For example like this:
  • “At timestamp 35.07, coach asks client what he learned about the conflict with his boss in this session. The coach therefore complies with marker 8.3.” or
  • “At timestamp 16.03, the client is almost crying, the coach does not comment on it. Marker 6.4 asks that coach explore non-verbal expressions of emotions (i.e. pay attention to them at least twice).”
 5. Read the ICF document “Mentor Coaching Duties and Competencies” so you know what to expect.
 6. To round it off, read the ICF Code of ethics.

Practical matters and making an appointment

Would you like to make an appointment for mentor coaching?

My phone number is: 06-335 868 32

You can also reach me through email: hester@hesterhospes.nl

I have completed the assessor training from ICF and the mentor-coach training through Reciprocoach. Because I am a PCC myself, I feel comfortable to be a mentor coach for ACC or PCC level.

Mentor coaching by me costs €150 per session or €350 for three sessions, to be paid in advance.

Mentor coaching is a lot of work. In preparation, I have to listen to the recording and write down what you do well and where there is room for improvement. This can easily take an hour, even if your recording is only 30 minutes. The session itself takes another hour. I love doing it if you are a serious student, genuinely looking to improve.

I also think it is important to help other ICF coaches with their development and I learn a lot from it myself, which is why I do not charge a full hourly rate if you take three sessions.


How to choose a mentor coach?

A good match is important when choosing a mentor coach. You want to feel safe and sufficiently challenged. It is wise to contact several mentor coaches to see who suits you best. You will find a register of mentor coaches on the ICF website.

Any ACC (after renewal), PCC or MCC may act as a mentor coach for any level. To benefit as much as possible from your mentor coaching, it is wise to look at your mentor’s experience and training.

I have completed the assessor training from ICF and the mentor-coach training through Reciprocoach. Because I am a PCC myself, I feel comfortable as a mentor coach for ACC or PCC level.


Differences between mentor coaching and the ICF Performance Evaluation

Part of the certification process is an assessment of one (ACC) or two (PCC) coaching session(s) submitted by you to ICF assessors. Each admission is assessed on your mastery of the coaching competencies in accordance with the level you wish to qualify for.

Mentor coaching is not an assessment. It is a learning experience designed to help you develop towards greater and greater coaching mastery. Mentor coaching can help you prepare for the Performance Evaluation. Unfortunately, you cannot be guaranteed a positive assesment by your mentor coach.