Ontvoerd door aliens

Dit is Silke.
Anderhalve week geleden is ze uit Spanje naar Nederland verhuisd. Een hele schok voor zo’n hondje. Reizen met het vliegtuig. Bij vreemde mensen terecht komen. Alles kwijt zijn wat vertrouwd was. Ik denk dat het moet voelen alsof je door aliens bent ontvoerd.

Alle hondjes zijn van slag na de reis maar sommige meer dan andere. Silke had het flink te pakken. Ze was versteend van de stress. Zo overweldigd dat ze niets meer kon.

In diezelfde week nam een cliënt opnieuw contact op. Haar leven dat vijf jaar geleden al niet eenvoudig was, is nu zo ingewikkeld geworden dat ze zich tot in het diepst van haar wezen ontheemd voelt. Alsof ze door aliens is ontvoerd. Ze weet dat ze actie moet ondernemen maar heeft geen idee hoe. Ze is in feite net zo versteend als Silke.

Met Silke komt het wel goed. Wij zorgen voor haar. Laten haar kennismaken met haar nieuwe wereld in een tempo dat ze aankan. In het filmpje zie je hoe ze voor het eerst van haar leven door gras loopt. Ze heeft het unieke talent van alle honden om in het moment te leven. Honden verlangen niet terug naar het verleden en ze hebben geen angst voor de toekomst. Er is alleen maar het nu. Als Silke tot rust is gekomen, zoeken we een gezin dat haar wil adopteren en kan ze beginnen aan haar betere leven in Nederland.

Maar dan die cliënt. Zou het niet heerlijk zijn als er voor ons gezorgd zou worden zoals wij voor Silke zorgen als we echt in de puree zitten? Jammer genoeg kan dat niet. Als we geluk hebben, zijn er mensen om ons heen die ons steunen en helpen, vrienden een coach. Maar met of zonder hulp, uiteindelijk moeten wij zelf uit het dal klimmen. Zelf accepteren dat dit de nieuwe werkelijkheid is. Zelf loslaten wat in het verleden was. Zelf plannen maken voor onze toekomst. Zelf dag voor dag nemen zoals hij komt. Zelf de acties ondernemen die nodig zijn.

Als coach kan ik je helpen met dat zelf doen. Ik kan je een veilige plek bieden om je emoties te ervvaren. Ik kan je helpen om lijn te vinden in de brij in je hoofd.

Meestal vind ik het geweldig om te coachen op zelf doen maar soms, heel soms, is er een cliënt die ik het liefste net als Silke onder mijn hoede zou nemen. Dan moet ik echt met mezelf in gesprek over wat mijn rol is en over hoe belangrijk autonomie is voor een mens. Gelukkig mag ik me zo nu en dan helemaal uitleven op de zorg voor een hondje ♥.