Over discipline: De M&Ms test

Discipline, dit moet je weten

Er is iets heel belangrijks dat je moet weten over discipline: je hebt er een eindige hoeveelheid van. Je kunt het dus opgebruiken en dan heb je even niks meer.

Je kunt met een eenvoudige en ongevaarlijke test zelf ervaren hoe dat werkt en wat het effect is op je leven.

Hier is de test:

Zet een kom vol met M&Ms (of iets anders dat je lekker vindt) naast je neer. Vlakbij zodat je het goed kunt zien en ruiken. Lekker, hè? Je zou zo graag een handje in je mond stoppen.

Maar dat doe je dus niet. Je laat die kom met M&M’s de hele dag naast je staan en je blijft er af!
Je eet er niet eentje van.
Niet één!

Het effect op je werk

Aan het eind van de dag zul je merken dat je een stuk minder werk hebt afgekregen dan anders. Of je nu wel of niet sterk genoeg was om de hele dag van de M&M’s af te blijven, je hebt heel veel wilskracht gebruikt om geen M&M’s te eten.

Daardoor bleef er minder wilskracht over om:

  • Je te concentreren op een saaie taak.
  • Toch nog door te zoeken naar een oplossing voor een moeilijk probleem.
  • Niet op facebook te kijken of aan andere afleidingen toe te geven.
  • Je geduld te bewaren.

Wetenschappelijke onderbouwing

Vergelijkbare tests zijn door wetenschappers gedaan en de uitkomst was altijd hetzelfde: discipline is eindig. Als er veel van je discipline gevraagd wordt, presteer je daarna niet meer zo goed op andere taken die ook wilskracht vragen.

In het boek “Wilskracht” van R.F. Baumeister wordt bijvoorbeeld een experiment beschreven waarin proefpersonen in een ruimte werden gelaten die heerlijk naar cake rook. Alle proefpersonen waren hongerig naar het experiment gekomen dus ze hadden erg veel zin in cake. Op tafel stonden cake en radijsjes. Een deel van de proefpersonen werd verteld dat ze cake mochten eten. Een deel mocht zelf kiezen wat ze wilden en de laatste groep mocht alleen maar radijsjes eten. Na een tijdje kregen alle proefpersonen een onoplosbaar wiskundig vraagstuk voorgelegd. De proefpersonen die geen cake hadden mogen eten, gaven er al na 8 minuten de brui aan. De anderen gingen 20 minuten door!

Wat kunnen we hier uit leren? Als je in staat wilt zijn iets moeilijks te doen, moet je er voor zorgen dat je in de periode daarvoor geen wilskracht verspilt aan onbelangrijke zaken. Help jezelf door het instellen van routines en het actief weghouden van verleidingen.

Hoe voorkom je dat de M&M’s je werkresultaten beïnvloeden? Door te zorgen dat je niet over M&M’s hoeft na te denken.

Weg ermee!

Zet ze in de kast of gooi ze in de container.
Als je geen M&M’s wilt eten, zorg je dat je geen M&M’s in de buurt hebt.