We maken onze gedachten niet af

Hoe zal ik nu geld verdienen?
De vraag is dringend.
Er is angst bij betrokken. Misschien lukt het me wel niet of misschien alleen op een saaie manier die niet bij me past.

Ik stel mezelf de vraag keer op keer. Maar nooit komt er een helder antwoord. Wel schrikbeelden. “We eindigen nog met zijn allen onder de brug!” Rampscenario’s te over.

Er is ook ergernis bij betrokken. Ergernis over mezelf. “Stommerd, waarom maak je niet een goed plan, dat kun je toch zo goed.”

Door de emoties voelt deze kwestie als een bord spaghetti. Elke keer als er één gedachte opkomt, stort er een heel bord spaghetti over me heen. Als ik aan één draadje trek, ontstaat er een onontwarbare knoop. Ik voel de paniek en stop met denken.

Precies voor deze situatie is coaching ontworpen. Een coach helpt om de emoties onder ogen te zien. Is het eerlijk om kwaad te worden op mezelf? Zijn die schrikbeelden relevant?
Daarna helpt een coach om draadje voor draadje die kluwen spaghetti te ontwarren. Samen met een coach maak je je gedachten wel af. Je onderzoekt wat de verschillende stemmen in je hoofd te zeggen hebben en waarom. En wat blijkt? Uiteindelijk is er een antwoord waar je mee verder kunt.

Tim Ferriss (van de 4 hour workweek) zei: “A person’s success in life can usually be measured by the number of uncomfortable conversations he or she is willing to have.” Je kunt jaren blijven rondlopen met het bord spaghetti van de onafgemaakte gedachtes. Je kunt er ook voor kiezen om samen met mij die gedachten te ontwarren tot een overzichtelijk geheel waar je mee verder kunt.